Corpul meu e doar al meu

Ediția 1.23.11.2022
Dați share acestei ediții:

Și ai voștri copii se îmbolnăvesc fix în momentul în care plecați în concediu sau aveți de participat la un eveniment important?

La noi este deja tradiție să se întâmple acest lucru.

Have kids they said, it will be fun they said. 🤪


Corpul meu este doar al meu

Limitele sunt sănătoase, avem nevoie de ele pentru a ne simți în siguranță.

Copiii mici nu știu să facă acest lucru fără îndrumarea noastră.

E normal și chiar recomand să le povestim despre limitele personale, despre corpul nostru, despre siguranță.

Copilul meu are momente când ma refuza dacă îi cer o îmbrățișare sau un pupic și îl înțeleg, la fel simt și eu uneori cu partenerul meu sau un alt adult.

Nu ești obligat să oferi asta dacă nu simți în acel moment. Cu toții avem momente care trebuie respectate de către ceilalți. Doar așa putem să îi învățăm ce să facă în astfel de situații. E normal să refuzăm apropierea cuiva și la rândul nostru să nu insistăm când cealaltă persoană nu își dorește.

Pe lângă respectarea limitelor și cunoașterea lor, e important ca fiecare copil să cunoască de mic denumirea reală a zonelor sale intime. Băieții au penis, testicule și fund, fetele au vulvă (vaginul e la interior), fund și sâni. Acestea sunt zonele noastre intime.

Să știe că nimeni nu are voie să îl/o atingă acolo și că oricând se întâmplă ceva pot să vină către noi sau către alt adult de încredere.

Cât sunt încă mici, le putem spune că e în regulă să îi atingem când îi spălăm (doar noi, părinții/bunicii sau persoana care se ocupă de copil), de exemplu, sau când merg la medic și e nevoie de o consultație fizică. Dacă copilul nu se simte confortabil, poate să refuze.

Recomandarea este să le amintim asta tot timpul, chiar dacă avem impresia că nu ne ascultă, ei înregistrează tot ce le spunem și își vor aminti în situațiile în care au nevoie.

Ce ajută mult, pentru a le fi mai ușor să înțeleagă, sunt cărțile despre aceste situații. Copiii învață mai ușor anumite mesaje, dacă sunt în interiorul unei povești, în special cele cu personajele lor preferate.

O carte simplă, ușoară și rapid de citit pe care o recomand este - Corpul meu e doar al meu - Elizabeth Schroeder.


Recomandări cărți de citit împreună cu copiii.

{{ address }}
Dezaboneaza-te

Abonează-te gratuit la wowmoms newsletter.

Momentul tău de respiro, cu informații și sfaturi despre viața de părinte și un strop de amuzament.

Este gratuit și te poți dezabona oricand. Citește politica de confidențialitate.