Sfaturi pentru a fi un părinte mai bun

Ediția 21.28.03.2023
Dați share acestei ediții:

Parentingul sau creșterea copiilor este unul dintre cele mai grele și împlinitoare joburi din lume – și cel pentru care suntem cel mai puțin pregătiți. Aceste sfaturi ne pot ajuta să ne simțim mai împliniți ca părinți.

1. Să creștem stima de sine a copiilor noștri.

Să îi iubim chiar și atunci când fac un lucru greșit. Iubim copilul, nu ne place comportamentul lor, iar ei au nevoie să știe acest lucru. Să le spunem complimente și să nu îi etichetăm sau comparăm cu alți copii.

2. Să surprindem copiii când fac lucruri bune.

De cele mai multe ori mă găsesc să critic lucrurile făcute greșit de copil și uit să laud, să încurajez comportamentul bun și lucrurile frumoase pe care le face. Ar trebui să încurajăm mai des ceea ce fac bine, să le oferim iubire și îmbrățișări.

3. Să stabilim limite și să fim consecvenți cu regulile noastre.

Un copil fără limite, nu știe cum să aleagă un comportament bun și să învețe ce e autocontrolul. Nu cred în pedepse, cred în consecințele care se întâmplă în urma unor acțiuni ale noastre. E nevoie să fim (constant) cu regulile stabilite pentru a ajuta copilul să își formeze o rutină, un program.

4. Să ne facem timp pentru copiii noștri.

Să le oferim timp copiilor e ceea ce ei așteaptă cel mai mult din partea noastră. Putem să luăm masa împreună, să vizionăm un film, să construim ceva sau să citim o carte, să ieșim în parc sau la plimbare. Micile momente împreună aduc satisfacție și astfel ne întărim legătura părinte-copil.

5. Să le fim un model bun.

Copiii învață ce și cum să facă urmărind comportamentul nostru. De aceea tot timpul e bine să ne întrebăm dacă acțiunile noastre sunt potrivite pentru a fi observate și învățate de un copil mic. Să încercăm să le oferim exemple precum: empatia, respectul, bunătatea, prietenia, sinceritatea. Să ne tratăm copiii cu respect, la fel cum ne dorim noi să fim tratați.

6. Să facem comunicarea să fie o prioritate.

Explicația “pentru că așa zic eu” pentru cei mici nu valorează nimic. Ei au nevoie de explicații reale, adevărate și potrivite vârstei lor. Îi putem lua alături de noi în discuțiile de familie, să luăm decizii împreună, să negociem și să alegeam varianta cea mai bună pentru toți.

7. Să fim flexibili și dispuși să ne adaptăm stilul parental în funcție de nevoile copiilor.

Să încercăm să acționăm în funcție de nevoile copiilor, să nu facem totul în regulile standard pentru că ele nu se aplică oricărei familii. Suntem persoane diferite cu nevoi diferite.

Pentru a nu le spune constant “Nu ai voie acolo”, am putea să le oferim un mediu mai sigur, potrivit vârstei lor, îndepărtând pericolele.

8. Să le arătăm iubire necondiționată.

Iubirea necondiționată e cel mai mare dar pe care îl putem oferi copiilor noștri. Să le oferim iubirea noastră indiferent de situație și să fim acolo pentru ei, fără a învinovăți, fără a critica și fără a evidenția greșelile. Asta își dorește orice copil din partea părinților.

9. Să ne cunoaștem propriile nevoi și limite ca părinte.

Nu trebuie să fim părinți perfecți. Avem momentele noastre, nu putem să fim tot timpul bine dispuși sau disponibili emoțional pentru alte persoane. Avem nevoie de pauze și timp de calitate petrecut exclusiv cu noi. Dacă nevoile noastre sunt împlinite ne e mai ușor să oferim și altora. Având grijă de noi, arătăm un exemplu sănătos copiilor noștri.

Cu siguranță nu este ușor să jonglăm cu rolulurile de părinte, partener, angajat, prieten. Dacă luăm totul pas cu pas, nu punem presiuni și nu avem așteptări nerealiste, cred că putem să facem din această călătorie ceva nemaipomenit.

Și să nu uităm “Copiii noștri au nevoie de părinți prezenți, nu perfecți.”

Georgiana ❤️

Abonează-te gratuit la wowmoms newsletter.

Momentul tău de respiro, cu informații și sfaturi despre viața de părinte și un strop de amuzament.

Este gratuit și te poți dezabona oricand. Citește politica de confidențialitate.