La dentist

Ediția 24.12.04.2023
Dați share acestei ediții:

Mami când mai mergem la dentist să mă joc cu maimuțica cu plastilină? 😅


Salutare.

Oare și pentru tine au fost un chin vizitele la dentist în copilărie? Pentru mine, da.

Țin minte că m-au dus ai mei destul de târziu, pentru problemele pe care le aveam și pe la 8 ani am avut prima extracție care m-a lăsat cu un gust amar și o frică de a merge la dentist. Medicii erau profesioniști și își făceau treaba bine, dar lipsa de empatie și înțelegere pentru un copil speriat m-a marcat.

Am mai avut și experiențe neplăcute adult fiind, până am ajuns în locul potrivit pentru mine. Unde am primit înțelegere, empatie și m-am simțit în siguranță.

Mi-am dorit tare mult ca piticul meu să nu treacă prin asta. De la început i-am creat obiceiuri sănătoase legate de igiena dentară.

Cu toată grija și prevenția, de la 1 an jumate piticul a ajuns să aibă pete ușoare pe dinți, ca pe urma să ajungă la demineralizare. Am decis să facem prima programare la dentist în jurul vârstei de 2 ani.

Fiind prima vizită, copilului i s-a prezentat locația, aparatura, a stat să se joace în colțul special amenajat cu jucării și s-a acomodat cu doamna doctor.

Am făcut și un plan de tratament, iar pentru următoarele vizite doamna doctor a început să îi facă tratamentele necesare. A fost nevoie de mai multe vizite pentru a trata toți dințișorii cu probleme, dar în final totul s-a rezolvat cu bine pentru noi. În prezent mergem periodic pentru control.

Cum am pregătit copilul pentru vizitele la dentist?

  • am început să îi povestesc înainte cu câteva săptămâni de a merge;
  • i-am citit cărțile ‘Conni merge la dentist’ și ‘Max merge la dentist’, ne-am uitat împreună la poze și am discutat despre ce se întâmplă acolo;
  • i-am spus că dințișorii lui bolnavi au nevoie să fie reparați pentru a fi din nou puternici și strălucitori.

Contează foarte mult mediul ales, dar cel mai important mi se pare medicul. Să fie o persoană care are răbdare cu cei mici, să fie empatic și să știe cum să comunice în limbajul lor. Să nu îi oblige sau să le facă ceva cu forța.

Pentru orașul Cluj-Napoca, pot să vin cu o recomandare către tine. Noi mergem la MB dental junior, la Dr. Cristina Mihălțan.

Când ai fost prima dată cu cel mic la dentist? Cum a fost experiența pentru voi? 😊

Georgiana


Recomandare de carte

Abonează-te gratuit la wowmoms newsletter.

Momentul tău de respiro, cu informații și sfaturi despre viața de părinte și un strop de amuzament.

Este gratuit și te poți dezabona oricand. Citește politica de confidențialitate.