Cum a fost diversificarea copilului pentru noi

Ediția 26.26.04.2023
Dați share acestei ediții:

Pe vremea mea copiii primeau măr cu biscuiți.

Da puțină sare nu îi pui în mâncare?

Ce are dacă mănâncă zahăr.. și tu ai mâncat și nu ai pățit nimic.


Salutare,

Dacă și tu ai primit astfel de sfaturi, cred că înțelegi prin ce am trecut. Când spun altora ce i-am oferit pentru prima masă copilului încă sunt șocați.. am ales să îi dăm omletă cu ceapă verde.

Știam doar că bebelușul meu o să primească alimente solide de la 6 luni, dar nu știam sub ce formă, ce alimente și cum să fac totul. Înainte de a mă documenta despre această etapă eram sigură că e un lucru atât de greu și complicat. Am încercat să nu pun presiune, să iau totul pas cu pas și să fac un research despre diversificarea copiilor.

Pentru început am urmărit postări ale altor mame dintr-o comunitate de părinți, postări care mi-au dat curaj, m-au făcut să înțeleg mai bine procesul și să îmi dau seama că e mai ușor decât credeam eu. Pe urmă am căutat un curs despre alimentația copiilor susținut de un pediatru, la care am participat când piticul meu avea 5 luni. De acolo am primit toate informațiile de care aveam nevoie și documentație pentru a-mi fi de ajutor pe parcurs. Totodată am făcut și un curs de prim ajutor, pentru a putea ajuta copilul în cazul unui înec în timpul meselor. Cursul îl recomand tuturor celor care au copii, fiind de mare ajutor pentru orice situație neprevăzută care poate să apară.

După acest curs am decis că cea mai bună variantă pentru noi este auto-diversificarea bebelușului. Asta însemnând să îi ofer copilului aceeași mâncare ca și pentru restul familiei și să îl las să mănânce singur cu mâna. Mâncarea am oferit-o sub formă de bucăți moi, dar fără sare, zahăr, miere, prăjeli.

Voiam să îi ofer independență copilului, control asupra ceea ce face și să îl las să exploreze alimentele în ritmul său. Nu ne-a lăsat deloc să îi oferim noi mâncare, voia să facă totul singur. Ne-a fost mult mai ușor cu această metodă, deoarece toată familia stătea in același timp la masă, fiecare cu farfuria lui. Era o mare bucurie momentul meselor pentru noi, la fel fiind și acum.

Singurul dezavantaj al acestei metode, dar depinde pe cine întrebi 😋, este mizeria care se face. Imaginează-ți un pișcot de 7-8 luni cu un bol de paste cu sos roșu în fața lui 😂 Eu m-am bucurat totuși că nu am distrus toată bucătăria, pereții au rămas întregi, dar după fiecare masă, copilul trebuia băgat la duș. Da, practic este mai mult de lucru în acest fel, dar după vârsta de 1 an încep să își controleze mai bine mișcările, folosesc tacâmurile și totul devine mai ușor. Astfel puteam să îmi savurez mâncarea liniștită în timp ce copilul făcea același lucru. Acum la 4 ani avem un pitic care mănâncă orice, preferatele lui fiind bucatele tradiționale ale bunicilor.

Încearcă să nu pui presiune și să nu ai așteptări prea mari de la copil. Al meu până la 9 luni doar s-a jucat cu mâncarea, abia pe urmă a început să mănânce. Relaxarea ta, entuziasmul, îl ajută pe copil și îi face experiența mai plăcută.

Ca și recomandări pentru această etapă din viața copilului tău, vin cu câteva sugestii care mie mi-au fost de mare ajutor:

  • să participi la un curs specializat pentru a primi informații corecte din partea unui pediatru și la un curs de prim ajutor,
  • să parcurgi ghidul OMS legat de alimentația copiilor (link-ul este mai jos),
  • să citești cartea ‘Diversificarea naturală’.

Ghidul OMS:

https://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf

Georgiana


Recomandare de carte

Abonează-te gratuit la wowmoms newsletter.

Momentul tău de respiro, cu informații și sfaturi despre viața de părinte și un strop de amuzament.

Este gratuit și te poți dezabona oricand. Citește politica de confidențialitate.