Copiii și ecranele

Ediția 41.17.08.2023
Dați share acestei ediții:

Salut.

În era digitală în care trăim, tehnologia a devenit o parte integrantă a vieții noastre cotidiene. Cu toate acestea, gestionarea utilizării tehnologiei de către copii reprezintă o preocupare majoră pentru noi părinții. Este vital să înțelegem impactul pe care îl are tehnologia asupra dezvoltării lor și să identificăm metode de a-i proteja, dar și de a le permite să beneficieze de avantajele acesteia.

Beneficiile tehnologiei

Aplicațiile și jocurile educative pot stimula abilitățile cognitive ale copiilor, cum ar fi memoria, concentrarea și gândirea logică.

Există numeroase aplicații și programe care încurajează creativitatea și abilitățile artistice ale copiilor, precum desenul digital, animația sau editarea video.

Tehnologia poate fi folosită pentru a personaliza învățarea, adaptând-o la nivelul și interesul fiecărui copil.

Tehnologia oferă resurse valoroase pentru învățarea limbilor străine, îmbunătățind vocabularul, pronunția și abilitățile de ascultare și vorbire.

Copiii pot accesa o varietate vastă de resurse educaționale online, precum enciclopedii, tutoriale, videoclipuri educative și cursuri online.

Platformele de socializare și comunicare pot ajuta copiii să își dezvolte abilitățile de comunicare, să înțeleagă importanța empatiei și să își formeze relații pozitive cu alți copii.

Tehnologia poate ajuta copiii să își dezvolte abilități tehnologice și digitale esențiale pentru viitor, cum ar fi programarea sau gândirea algoritmică.

Multe jocuri și aplicații educative încurajează copiii să rezolve probleme și să gândească strategic.

Înainte de a stabili limite, este esențial să recunoaștem avantajele aduse de tehnologie. Aplicațiile educaționale pot stimula dezvoltarea cognitivă, iar platformele sociale pot ajuta la dezvoltarea abilităților de comunicare și la împărtășirea creativității.

Posibilele riscuri ale utilizării tehnologiei

Emoționale.

 • Impactul asupra stimei de sine: Compararea cu alții pe rețelele de socializare poate determina copiii să se simtă mai puțin valoroși sau nemulțumiți de aspectul lor fizic, de realizările lor sau de stilul lor de viață.
 • Depresie și anxietate: Studiile au arătat o legătură între utilizarea excesivă a tehnologiei și creșterea ratei de depresie și anxietate în rândul tinerilor.

Psihologice.

 • Dependența de tehnologie: Copiii pot dezvolta o dependență de tehnologie, asemănătoare cu dependența de substanțe. Acest lucru poate duce la neglijarea activităților zilnice și la scăderea interesului pentru alte hobby-uri sau activități.
 • Distorsiunea realității: Copiii pot avea dificultăți în a diferenția realitatea de lumea virtuală, mai ales în cazul jocurilor video. Aceasta poate duce la probleme de socializare și la dificultăți în dezvoltarea relațiilor sănătoase.

Fizice:

 • Probleme de vedere: Expunerea prelungită la ecrane poate duce la probleme de vedere, precum vederea încețoșată, uscăciunea ochilor sau chiar miopie.
 • Tulburări de somn: Utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare poate interfera cu producerea de melatonină și poate duce la tulburări de somn. Acest lucru poate afecta capacitatea de învățare și dezvoltarea generală a copiilor.
 • Sedentarism și obezitate: Copiii care petrec mult timp în fața ecranelor au mai puțină activitate fizică și sunt, astfel, mai predispuși la obezitate și la probleme de sănătate asociate acesteia.

Siguranță online.

 • Hărțuirea online (cyberbullying): Copiii pot fi victimele hărțuirii sau a umilirii pe rețelele de socializare, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății lor emoționale și mentale.
 • Predarea de informații personale: Copiii pot fi mai puțin conștienți de pericolele online și pot oferi informații personale, ceea ce poate duce la furtul de identitate sau la alte forme de exploatare online.

Ce strategii folosim noi cu copilul nostru:

Stabilim limite de timp: Decidem cât timp poate petrece copilul în fața ecranelor și respectăm aceste limite. De exemplu, o jumătate de oră pe zi pentru desene, cu excepția timpului alocat pentru a învăța.

Alegem conținutul cu grijă: Există multe aplicații și site-uri educaționale care sunt atât distractive, cât și informative. Noi alegem să ne uităm împreună la desene, pe YouTube sau pe o platformă precum Netflix, unde mai vizionăm filme potrivite vârstei lui.

Oferim un model de comportament sănătos: Copiii învață cel mai bine prin exemplul oferit. Astfel ne asigurăm că și noi, ca părinți, avem un comportament echilibrat în fața ecranelor.

Avem discuții deschise: Discutăm tot timpul despre siguranța online, despre diferența dintre realitatea virtuală și cea reală și despre importanța interacțiunii față în față.

Avem perioade fără tehnologie: Stabilim momente în familie fără tehnologie, cum ar fi cina sau seara de jocuri, pentru a ne reconecta și a petrece timp de calitate împreună.

Încurajăm și alte activități astfel având un echilibru între folosirea ecranelor, timpul petrecut în aer liber și activități educative.

 • mergem împreună la piese de teatru de păpuși
 • mergem să vizităm muzee
 • alegem să ne petrecem mult timp prin parcuri, la locurile de joacă, să ne plimbăm cu bicicleta
 • citim multe cărți
 • desenăm, colorăm, pictăm împreună

În timp ce tehnologia aduce nenumărate avantaje în viețile noastre, este crucial să abordăm utilizarea ei de către copii cu conștientizare și precauție. Creând un echilibru și educându-ne copiii despre utilizarea responsabilă și sigură, putem asigura că se bucură de beneficii fără a fi expuși riscurilor.

Georgiana


Recomandare de carte

Abonează-te gratuit la wowmoms newsletter.

Momentul tău de respiro, cu informații și sfaturi despre viața de părinte și un strop de amuzament.

Este gratuit și te poți dezabona oricand. Citește politica de confidențialitate.