Somnul Copiilor: Strategii și soluții pentru nopți liniștite

Cover image

Raluca Ilea

Consultant în somnul copiilor

19.02.2024Despre Somn.
Dați share acestei ediții:

Somnul nu este doar un moment de repaus, ci o piatră de temelie în dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Prin acest articol, avem ocazia să explorăm lumea somnului copiilor prin ochii unui expert dedicat, care și-a descoperit pasiunea și a devenit un adevărat ghid pentru părinți în călătoria complicată, dar frumoasă, a somnului odihnitor. Inspirată de provocările personale și dorința de a aduce echilibru și armonie în familiile care se confruntă cu dificultăți legate de somn, Raluca ne împărtășește cunoștințele și sfaturile ei. De la crearea unui mediu sigur de somn, la gestionarea asocierilor de somn și importanța rutinelor, acest articol oferă un ghid cuprinzător pentru părinții care își doresc să îmbunătățească calitatea somnului copiilor lor, adaptându-se totodată la nevoile în continuă schimbare ale acestora.

Cum a luat naștere ”Zâna somnului” și ce face ea mai exact?

Zâna a apărut acum 2 ani, să aducă praf de somn în familiile care au nevoie de sprijin în ceea ce privește somnul copiilor și în echilibrul familiei până la urmă. Pasiunea mea pentru somnul copiilor am descoperit-o când băiețelul meu a trecut prin regresia de 4 luni. Atunci (octombrie 2019) am început să mă documentez despre tot ce înseamnă somnul bebelușilor, să caut soluții pentru problema pe care o aveam. Ulterior, după ce am văzut cât de bine funcționează rutina și igiena somnului, am aprofundat cunoștințele, 2 ani mai târziu am hotărât că vreau să devin consultant specializat în somnul copiilor și să ajut cât mai multe familii aflate în impas.

Despre mediu sigur de somn: Ce elemente sunt esențiale pentru a asigura un mediu de somn sigur și confortabil pentru copii?

Mediul de somn este primul factor, extrem de important în asigurarea unui somn odihnitor. Ca și părinți, avem responsabilitatea să le asigurăm copiilor un mediu de somn propice somnurilor odihnitoare, siguranța lor fiind primul aspect pe care trebuie să îl avem în vedere. Pătuțul (saltea fermă, fără jucării sau alte obiecte în el), îmbrăcămintea potrivită, temperatura din cameră, întunericul și sunetele albe, sunt toate elementele unui puzzle care vine în ajutorul somnurilor sănătoase și odihnitoare pentru cei mici.

Asocieri de somn: Care este opinia ta privind asocierile de somn, cum ar fi legănarea sau alăptarea? Sunt acestea recomandate sau ar trebui evitate?

Da, asocierile de somn sunt reale și sunt evidente la bebeluși după 3-4 luni de la naștere. Aceste asocieri au intensitate diferită în funcție de copil, pot să influențeze mai mult sau mai puțin bebelușii, iar în funcție de temperamentul lor, pot fi scoase mai ușor sau cu mai mult efort. Modalitatea de adormire, felul cum adoarme un bebeluș, îl ajută să lege ciclurile de somn (30-45 de minute). De exemplu, dacă un bebeluș adoarme exclusiv la sân, te poți aștepta ca la fiecare trezire din timpul nopții, să fie nevoie să îl readormi cu sânul. Dacă adoarme legănat, bebelușul să nu mai poată să readoarmă altfel decât legănat… În general, mămicile care ajung la mine, realizează că au nevoie de sprijin, au ajuns la epuizare fizică și psihică, asocierile și trezirile frecvente au ajuns să fie o problemă. În cazul lor, rezolvarea asocierilor și învățarea bebelușului de a adormi și în alte moduri este soluția salvatoare. În cazul în care aceste asocieri nu sunt atât de intense și nu sunt o problemă pentru bebeluș și somnurile familiei, nu aș face nimic. Fiecare caz e diferit și fiecare familie ar trebui să ceară sprijin atunci când există cu adevărat o problemă.

Importanța rutinei: Cum influențează rutina zilnică calitatea somnului copiilor și ce elemente ar trebui să includă o rutină eficientă de seară?

Din experiența mea de consultant în somnul bebelușilor și al copiilor până la 4 ani, observ cum rutina și obiceiurile sănătoase de somn au un efect pozitiv mai mare, cu cât sunt introduse mai repede. Gesturile, o ordine în desfășurarea activităților necesare îngrijirii bebelușilor, respectarea unei perioade potrivite vârstei lor, sunt elementele puzzle-ului unui somn calitativ. Toate somnurile (atât cele de zi, cât și cel de noapte) au nevoie de o pregătire, trecerea de la mediul activ (joaca, lumină, stimuli) la somn se face treptat, printr-o perioadă de liniștire. Rutina de somn ar trebui introdusă înainte de fiecare somn, seara fiind mai prelungită. Eu o văd ca o conectare cu copilul, un răgaz de timp în care atât părintele, cât și copilul se liniștesc și se pregătesc pentru somn. În funcție de ce le place copiilor (băiță, masaj, muzică relaxantă, citit, etc.), le recomand părinților să își găsească propria rutină, regula principală e ca activitățile să fie făcute în aceeași ordine, cu consecvență.

Programul de somn: Cât de important este să avem un program regulat de somn pentru copii și cum ne putem adapta la schimbările de rutină, cum ar fi călătoriile sau sărbătorile?

Îndrăznesc să spun că programul potrivit, în funcție de vârsta bebelușului/copilului e cel mai important din tot ce înseamnă igiena somnului. Dacă până la 3 luni, perioada de veghe potrivită dintre somnuri este indicatorul după care părinții ar trebui să se ghideze, după această vârstă putem ușor, ușor să conturăm un program de somn pentru bebeluș. În momentul în care un bebeluș ajunge să aibă trei somnuri constante pe timp de zi, putem să îl numim program și să avem grijă să fie respectat, să îl ajutăm prin oferirea condițiilor prielnice de somn. Bineînțeles că există excepții, atunci când călătorim sau în perioada sărbătorilor. În astfel de momente, e important să nu avem așteptări nerealiste și să fim conștienți că micuții resimt schimbarea. Facem cât putem și cum putem, astfel încât familia să rămână în echilibru.

Beneficiile sleep training-ului: Ce beneficii aduce sleep training-ul pentru copii și familii? Există diferite metode și care sunt cele mai eficiente?

Sleep training-ul e practic soluția atunci când nimic nu mai funcționează în somnul copilului, când familiile nu mai văd luminița de la capătul tunelului și au nevoie de sprijin din partea unui specialist. Elementul principal al unui program de sleep training e somnul independent al copilului. Atenție, asta nu înseamnă că îți lași copilul singur în cameră și pleci ca să poată adormi singur! În funcție de ce asocieri puternice are copilul, în funcție de ce tip de temperament are și cum se desfășoară adormirea copilului, există metode de liniștire/adormire care îl învață, treptat, să adoarmă cu propriile ”forțe”, să își găsească în mod independent propriile instrumente de liniștire/adormire. NU toate metodele se pot aplica la orice vârstă, nu tot ce se potrivește la un copil e valabil și la alt copil. De aceea, recomand acest proces de învățare să aibă loc mereu cu sprijinul unui consultant în somn. În caz contrar, părinții pot face mai mult rău decât bine.

Dezvoltarea și somnul: Cum se schimbă nevoile de somn ale copilului pe măsură ce crește și cum ne adaptăm la aceste schimbări?

Dinamica nevoii de somn pe care un copil o are de când se naște până la câțiva anișori e extrem de interesantă. În primele luni, somnul ocupă cel mai mult timp, atât ziua, cât și noaptea. Treptat, noaptea crește și somnurile de zi ajung să aibă durată mai scurtă și să scadă ca număr. Până la un an, toți copiii ajung să doarmă doar de două ori pe zi, recomandarea e să rămână pentru încă câteva luni cu această formulă. Somnul de prânz, e o pauză de la activități, o reîncărcare a bateriilor, acesta dă un echilibru zilei. Lucrurile mai departe sunt influențate mult de familie, de colectivitate, de abordarea pe care o au adulții din jurul copilului. Sunt copiii care la 5 ani încă adorm cu ușurință la prânz și nu reușesc fără acest somn, alții care la 3 ani deja sar acest somn, părinții nu mai reușesc să îl introducă în rutina zilei. Important e ca familia să își găsească propriul ritm, în funcție de situație și toată lumea să se odihnească.

Provocări comune în somnul copiilor: Care sunt cele mai comune probleme de somn cu care se confruntă părinții și cum le putem aborda?

Primele luni cu un nou-născut sunt foarte importante și în același timp, e o perioadă plină de provocări. După doi ani în care am lucrat cu copilași de toate vârstele, realizez că nou-născuții sunt preferații mei. E ca și cum ai preveni problemele care pot apărea mai târziu. Implementarea rutinelor și a obiceiurilor sănătoase au efect cu atât mai mare cu cât sunt implementate mai repede în viața bebelușului. Mai târziu, lucrurile se complică și depind mult de temperamentul bebelușului, de asocierile create, de cum a trecut mama de primele luni din punct de vedere psihologic, câtă oboseală au acumulat membrii familiei, etc. Problemele de somn trebuie abordate individual în primul rând. Dacă vecina de la 3 a reușit să rezolve problemele de somn ale copilului ei, nu înseamnă că făcând aceleași tehnici vom reuși și noi cu copilul nostru. Copiii și familiile sunt unice în felul lor, au obiceiuri, situații și moduri de gândire diferite.

Rolul alimentației în somn: Există o legătură între alimentația copilului și calitatea somnului său?

Da, cu siguranță! Odată cu formarea unui program de somn pentru copil (după 3-4 luni de viață), alimentația are și ea un loc rezervat în program. Sunt adepta unui program regulat de mese, indiferent dacă copilul e alăptat sau hrănit cu formulă și a pauzelor între mese. Cred mult în atașamentul securizant, cu ambii părinți și prin diferite moduri în care aceștia sunt alături de copil, încă de la naștere. După 6 luni, la introducerea alimentelor solide, orele de masă trebuie să fie respectate corespunzător vârstei, totul pentru sănătatea celor mici și pentru un stil de viață sănătos.

Impactul tehnologiei asupra somnului: Cum influențează utilizarea dispozitivelor electronice, cum ar fi tabletele sau telefoanele, somnul copiilor și cum putem minimiza impactul negativ?

Cu cât mai puțin, cu atât mai bine. Până la 2 ani, recomandarea mea ar fi ca timpul la ecrane să fie inexistent. Apoi, timp limitat, subiecte educative, totul controlat și nu înainte de somn (cel puțin cu 1-2 ore înainte) sau ecranele folosite pentru a opri plânsul copilului. Lumina albastră are influență negativă și asupra somnului adulților, asupra copiilor totul este multiplicat. Pe lângă agitația care vine la pachet cu fiecare 10 min în fața ecranelor, acestea inhibă somnul automat. O carte citită de unul dintre părinți, o muzică relaxantă în surdină, poate fi un obicei sănătos implementat și cu efecte benefice pentru mult timp.

Sfaturi pentru părinți: Ce sfaturi generale ai oferi părinților care se străduiesc să îmbunătățească somnul copiilor lor?

Să creeze rutine pentru familie, să le păstreze cu strictețe. Dacă fac schimbări, să le facă cu consecvență și să aibă răbdare multă până se ”cimentează”. Dacă au probleme de somn, să caute rezolvarea lor la persoanele specializate, care îi pot îndruma corect, în mod individual. Nu în ultimul rând, recomand ca instinctul parental să fie principalul indicator în tot ce înseamnă creșterea copiilor!

Raluca Ilea, Consultant în somnul copiilor

Date de contact:

https://zanasomnului.ro/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100077290885412

https://www.instagram.com/zana_somnului/